Monday, October 23, 2006

Criza lecturii în rândul adolescentilor

The book is the most pretious treasure for a human.That was could this object which today it doesn't have the same attraction for teenagers.The industry of ITs developed and young peoples are preocupate by computers who kill them free time.
Although they prefere watching TV at all kinds of TV shows ,surf on net or read magasines .But I think that an electronic book
would attract them ,because they enjoy to be informated using the computers .

I recomand young people a grate book that captivate me: "Widering hights" by Emily Bronte.


"Cartea este cea mai de preţ comoară a omului"
Astfel era cândva definit acest obiect căruia, astăzi, nu i se mai acordă aceeaşi atenţie ca în anii precedenţi.Dezvoltarea a determinat pe majoritatea adolescenţilor să renunţe la lectură,inlocuind-o pe aceasta cu alte activităţi ce le captează mult mai mult atenţia şi care îi fascinează mult mai mult..Preferă să urmărească emisiunile TV ,care nu-i ajută atât de mult pe cât speră ei ,sau preferă să răsfoiască reviste care îi dezavantajează din punct de vedere intelectual.Consider că o
carte în format electronic le-ar atrage mai mult atenţia acestor adolescenţi pierduţi în lumea tehnologiei avansate.
Sunt numeroase persoane care nu au citit nici măcar o carte pe an. Însă lecturarea unei cărţi este,uneori,obligatorie,datorită acelei bibliografii obligatorii, prezentată la limba si literatura română.Dar nimic nu poate înlocui lectura de altă dată,când fiecare citea din plăcere,din dorinţa de a învăţa ceva nou din acea lume a cărţii,din dorinţa de a evada din spaţiul exact al realităţii ,călătorind prin lumea ficţiunii. Consider că tinerii din ziua de azi ar trebui să încerce să-şi schimbe părerea şi să acţioneze pozitiv asupra acestui fenomen.Să renunţe la obiceiurile actuale şi să conştientizeze că o nouă lectură e ca un nou început de viaţă.
Cred că adolescenţii ar prefera să citească in special romane cu subiecte ce au ca teme viaţa tinerilor.O mare parte dintre ei o preferă pe Sandra Brown în schimbul operelor scrise de Eliade,Sadoveanu,Eminescu sau mulţi alţi scriitori sau poeţi mult mai consacraţi în literatura română dar nu numai, ci şi scriitori universali.Cred că ar trebui să încerce să caute şi evident să găsească şi alte opere care ar putea să le capteze atenţia.

Celor pasionaţi de literatură le-aş recomanda să citească un roman pe care,la rândul meu,l-am citit la recomandarea domnei profesoare de engleză şi anume:"
LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI" de EMILY BRONTE,o reconstituire a unei pasionante poveşti eşuate din cauza unor prejudecăţi de netrecut.În cercul strâmt al unei familii,fratele intervine brutal in destinul surorii sale.Blestemul sentimentelor împiedicate să se desfăşoare în firescul lor se întinde pe mai multe generaţii într-un roman cu o atmosferă de o densitate uluitoare.
Această carte este una dintre cele preferate de mine,însă vreau cu desăvârşire să vă recomand şi cartea unui scriitor român,Mihail Drumeş, "Elevul Dima dintr-a şaptea",o carte ce mi-a captat atenţia cu mulţi ani in urmă dar pe care aş reciti-o cu mare plăcere în fiecare zi.Deasemenea,sunt numeroase alte cărţi pe care le puteţi alege să le răsfoiţi.Nu ascultaţi de părerile celorlalţi când e vorba despre plăcerile voastre şi învingeţi această stare de indiferenţă asupra cărţilor.


Relaţia carte-film

Opiniez că o carte trebiue c
itită înainte de a viziona filmul.Regizorul poate modifica anumite scene din acea carte/operă,poate modifica numele personajelor sau poate interveni cu noi replici creînd o stare de confuzie asupra cititorului,aşa cum se întamplă şi în:"Ultima noapte de dragoste , întâia noapte de război..." de Camil Petrescu.














3 comments:

alinaandreea said...

Pararea mea este ca lucrarea a atins toate punctele mai putin ca criza lecturii este datorata faptului ca nu li s-a insuflat acestora dragostea fata de lectura inca din copilarie.Intr-adevar,in ziua de astazi sunt putini adolescenti care citesc din placere,majoritatea citind din obigatie fata de scoala,mustrarile parintilor si totodada a profesorilor.Trebuie remarcat faptul ca unii dintre tineri citesc doar daca sunt recompensati atat de profesor(cu nota maxima),cat si de parinti.(alina tcaciuc)

alinaandreea said...

Consider lucrarea Irinei ca fiind reusita.Insa are si unele scapari.Este adevarat ca adolescentii nu mai citesc si au cu totul alte preocupari care nu prea le folosesc in viata.Nu a mentionat motivele care ii determina sa citeasca,important fiind faptul ca adolescentii citesc mai mult din obligatie nu din placere.De asemenea consider ca trebuia sa mentioneze posibile solutii pentru a iesi din aceasta criza a lecturii.(andreea balan)

ales121212 said...

Nu te limita la generalitati. Te-am rugat sa faci o oferta de lectura pentru colegi, pe care sa o sustii cu argumente. Revezi textul! Unele formulari sunt deficitare. Distanteaza-te de articol sau citeste-l unui coleg sa-ti spuna daca e scri(adanc) intr-o curata limba romana.