Sunday, March 25, 2007

Efectul de lectura.Efectul de spectacol

Vasile Alecsandri is one of the gratest poets,dramaturg in the romanian literature and the creator of the romanian comedy."Ciclul Chiriţelor" is one of the place mades by him.Grate artists, Ovidiu Lazăr and Petrică Ciubotaru, made a play wich they demonstrated the importance of this writer in romanian comedy, a grate product,made with talent and pleasure.They accepted realise a mitting , where we adresed quiestion about this eveniments, questions that they answered with truth.

Vasile Alecsandri este unul dintre marii poeţi,prozatori şi dramaturgi ai literaturii române şi creatorul comediei româneşti."Ciclul Chiriţelor" este una din capodoperele realizate de acesta ,prin care işi demonstrează adevărata capacitate de a scrie teatru.
"Chiriţa în provincie"-1852-este a doua scenă din acest ciclu al Chiriţelor,o comedie cu cântece în două acte.Chiriţa,soţia unui boier de la ţara ,Grigore Bârzoi,este o femeie dornică de a parveni,de a fi la modă ,o combinaţie de parvenitism şi snobism.Este o boieroaică mijlocie lovită de vanitatea rangurilor,dornică să dobândească o poziţie socială superioară,cea de isprăvniceasă.

Mari artişti ,Ovidiu Lazăr şi Petrică Ciubotaru,au realizat o piesă de teatru prin care au demonstrat importanţa lui Vasile Alecsandri în teatrul românesc, un produs extraordinar,înfăptuit cu mare talent şi cu o dedicaţie deplină în tot ceea ce îseamnă teatru.Aceşti protagonişti au încercat să reînvie aceste pe

rsonaje ale operelor noastre de mare calitate .Un fapt extraordinar este şi acela că cei doi au acceptat să realizăm o dezbatere pe această temă,o dezbatere la care le-au fost adresate întrebări de către elevii şcolii noastre(Şc. Normală "Vasile Lupu"Iaşi),întrebări la care au răspuns cu sinceritate,dând dovadă de adevăraţi profesionişti.Deşi această dezbatere a fost una amplă,aş dori să le mai adresez acestora unele întrebări:

1. Aţi afirmat că "aţi curăţat doar ceea ce ţine de regionalism";de ce aţi considerat necesară această schimbare?
2. Aţi susţinut că "aţi mers exact pe tipologia personajului lui Alecsandri",consideraţi că este dificil să intraţi în pielea personajului Chiriţa?
3. Cum aţi proceda să atrageţi atenţia spectatorilor în cazul în care aceştia nu sunt captaţi de ceea ce văd?
4. Care credeţi că este motivul în cazul în care tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt atraşi de aceste activităţi culturale?

5.Ce consideraţi că ar trebui să se facă pentru ca aceste activităţi să fie persuasive pentru adolescenţi?

"TELEVIZORUL ŞI ,MAI NOU,INTERNETUL SUNT PE CALE SĂ ŞTRANGULEZE SPECTACOLUL DE TEATRU ŞI FILMUL DE ARTĂ "
(Constantin Florescu)Sunt de acord cu ceea ce afirmă Constantin Florescu la acest interviu,întrucat nu există o şcoală de altă dată.Fie că se întampla atunci,fie că se întamplă acum,şcoala are un rol important în viaţa adolescentului care se formează în acest institut.Elevii contemporani se mai numesc elevi,dar acest lucru depinde şi de profesorii îndrumători.
Într-adevăr,activităţile culturale nu-i mai atrag atât de mult pe tinerii din ziua de azi,deoarece tehnologiile avansate actuale ocupă timpul acestora în cea mai mare parte.

No comments: